Er is een dynamisch karakter van de relatie tussen belasting en belastbaarheid. Er is sprake van een wisselwerking. Belastende factoren bestaan niet alleen uit
lichamelijke prikkels zoals zwaar lichamelijk werk, maar ook psychische druk, bijvoorbeeld een hoge werkdruk, emotionele gebeurtenissen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen. Er zijn regelmogelijkheden die een persoon heeft om met de belastende factoren om te gaan (mogelijkheid tot het nemen van pauzes, afwisseling in werkzaamheden, omgang met psychische druk). Dit alles leidt tot een bepaalde mate van belasting en heeft, afhankelijk van de belastbaarheid, bepaalde belastingsgevolgen. De belastbaarheid wordt enerzijds bepaald door de fysieke factoren (conditie, kracht, lenigheid e.d.) en anderzijds door cognitieve en emotionele aspecten. Kennis, vaardigheid, motivatie en attitude (omgaan met) spelen bijvoorbeeld allemaal een rol.
Wanneer er een dysbalans is tussen belasting en belastbaarheid kunnen er belastingsverschijnselen optreden, bijvoorbeeld in de vorm van rugpijn. Om klachten te verhelpen of te voorkomen moeten beide dus met elkaar in evenwicht zijn. Er zijn twee mogelijkheden om, bij klachten, het evenwicht te herstellen; de belastbaarheid verhogen of de belasting verminderen. Een combinatie aanpak geeft vaak de beste resultaten.
Vergroten van de belastbaarheid door:
- uw conditie te verbeteren;
- uw spieren te versterken;
- leniger te worden;
- uw spierspanning te optimaliseren, bijvoorbeeld door de uitvoering van ontspannings-oefeningen.
In het kader van de belastbaarheid is het ook van groot belang dat de rug in het dagelijks leven gebruikt wordt. Onderbelasting van de rug door bijvoorbeeld, zittend werk, niet sporten of het vermijden van beweging in verband met pijn zorgen er voor dat de belastbaarheid van de rug afneemt.
Daarnaast spelen cognitieve en emotionele aspecten een rol. Met name stress kan een grote invloed hebben.
Verminderen van de belasting door:
- U kunt de duur van de taak aanpassen. Door bijvoorbeeld de taak in kleinere taken onder te verdelen en tussendoor te pauzeren. Ook zou u kunnen kijken naar de verdeling van de taken over de dag.
- Voer niet alle zware taken achtereenvolgens uit, maar verspreid ze over de dag en doe bijvoorbeeld de meest zware taak op dat tijdstip wanneer u zich meestal het meest fit voelt.
- Probeer ervoor te zorgen dat u regelmatig wisselt van houding of van beweging, langdurig dezelfde taak uitvoeren is een grote belasting voor uw lichaam.
Ook kunt u de wijze waarop u de taak uitvoert, aanpassen. Door gebruik te maken van slimme tiltechnieken kunt u ervoor zorgen dat de belasting voor uw lichaam minder is. Gebruik daar waar nodig is ‚hulpjes’. Dit kan een trapje, een krukje, of iets dergelijks zijn.
- Optimale verhouding tussen belasting en belastbaarheid:
- Wissel bewegingen en houdingen regelmatig af.
- Maak gebruik van til technieken.
- Train uw spieren.
- Zorg voor een goede conditie.
- Doe regelmatig ontspanningsoefeningen.
- Verdeel de belasting over verschillende periodes.
- Verdeel de belasting over beide ledematen.
- Screen uw lichaam op spierspanning.
- Kijk hoe u tot nu toe bent omgegaan met de klachten.